sâmbătă, 2 aprilie 2011

Cand traiesti si viata altora

Dintotdeauna am fost umar pentru apropiatii mei. I-am ascultat, i-am imbarbatat, i-am alinat si, daca am putut, am ajutat.
Imi spunea cineva ca aceasta implicare in vietile altora, ma face sa uit de propria-mi viata. Eu cred ca, din contra, traiesc mai multe vieti. Sufletul meu poate vibra in mai multe game decat celelalte suflete. Plang cand sunt anuntata ca s-a nascut un copil, rad cu lacrimi cand o prietena-mi spune ca, in sfarsit, intr-un amurg, El i-a pus acea intrebare, dar inima mi se sfasie la durerea unor prieteni al caror copil s-a dus, nedrept de devreme si plang zbuciumul unei minuni de femei care, intr-o zi, a gasit pe masa verigheta sotului, lasata acolo de el drept trist mesaj , sec dar foarte clar, clar dar absolut nejustificat.
Da, am o viata complicata, privita din afara, dar e viata mea, nu stiu sa traiesc altfel. Si, pana la urma, n-as fi eu daca m-as schimba acum.

joi, 24 martie 2011

Ajutand Pamantul, ne ajutam pe noi

In acest an, pe 26 Martie, intre orele 20.30-21.30, va avea loc o manifestare mondiala numita "Ora Pamantului". N-am de gand sa scriu despre beneficiile globale ale acestei initiative, vreau doar sa va conving ca e la indemana fiecaruia sa stopeze risipa si asta v-o spun din experienta proprie. Nu demult, si eu gandeam:"de ce sa mai sting lumina cand, oricum, ma voi intoarce in camera?" In timp, de la aceasta atitudine, am ajuns sa constientizez ca, daca-mi iubesc copilul si daca vreau ca si el sa se bucure de beneficiile energiei, trebuie sa-l educ in acest spirit, al economiei. Si, cum poti s-o faci mai bine, decat prin exemplul personal? Mi-am cumparat o plasa de panza, chiar eleganta, pliabila, pusa intr-o invelitoare, pe care o port permanent in poseta (intre multitudinea de nimicuri pe care o caram, incape si ea, fiti sigure!), in fiecare seara verific daca sunt deconectate toate aparatele electrice (ramane doar frigiderul), spal hainele doar cand se aduna suficiente incat sa umple cuva masinii de spalat. Masina de spalat, cuptorul cu micorunde, rasnita de cafea, prajitorul de paine, imprimanta nu sunt folosite atat de des, pot fi scoase din priza si conectate doar atunci cand e nevoie. Daca afara sunt 17 grade, nu cred ca cazul sa mai tinem caloriferul deschis. Pana la urma, e vorba de obisnuinta, ca inchisul buteliei, al robinetului... Cred ca a trecut timpul cand foloseam expresii de genul:"...pentru 20 de lei, cat costa curentul...". Trebuie sa intelegem ca aceste pierderi nu se masoara doar in bani. Pamantul pierde avutiile - noi le risipim! In curand nu va mai avea ce sa ne ofere pentru ca noi am nesocotit valoarea darurilor lui. Si toti banii din lume nu vor ajunge pentru a rascumpara greselile facute.

Când mi se face dor



Privim poze alb-negru, zambim duios amintirilor care ne asalteaza, pur si simplu, care se impletesc in jurul unei simple imagini. Simtim...ce simtim? Ne e dor. Dor de prieteni, de timpurile si locurile acelea, de ceea ce simteam, sau doar ne este dor de noi, noi cei de atunci? E prea mult, e prea greu de descris, e prea intens. E... rar. Ne dam prea putin timp sa vibram, sa privim surasuri, sa stergem lacrimi, sa iubim. N-avem timp. N-avem! Suntem ocupati sa fugim mereu, nu stiu dupa ce, stiu doar ca ne departam de noi.